W kuchni niezwykle ważna jest ergonomia mająca na celu zminimalizowanie wysiłku fizycznego, obciążenia mięśni i kręgosłupa a co za tym idzie zapewnienie komfortu w trakcie przygotowywania posiłków. Wysokość blatu kuchennego ma tutaj kluczowe znaczenie.
Wyznaczona jest standardowa wysokość blatu w granicach 85-90 cm, ale została ona opracowana dla kobiet o średnim wzroście 160-165 cm. Wielu użytkowników kuchni przekracza te wysokości i dla nich wyznaczone standardy nie sprawdzą się.
Jaka powinna być zatem wysokość blatu kuchennego? Obliczenie najlepszej wysokości powierzchni roboczych przekłada się bezpośrednio na komfort pracy w kuchni. Czynnikiem decydującym o wysokości blatu będzie zatem wzrost osób korzystających z kuchni oraz rodzaj wykonywanych czynności.
Wysokość blatu kuchennego a wzrost użytkownika
W celu określenia prawidłowej wysokości blatu w kuchni możemy kierować się ogólnymi wskazówkami dla osób o różnym wzroście:
- 155-165 cm wzrostu – blat na wysokości 82-86cm
- 165-185 cm wzrostu – blat na wysokości 86-94 cm
- Powyżej 185 cm wzrostu – blat na wysokości 95-100cm
Problemem jest jednak fakt, że domownicy korzystający z tej samej kuchni mogą mieć różne wysokości. W tej sytuacji decydujący powinien być wzrost osoby, która planuje spędzać w kuchni najwięcej czasu.
W naszej praktyce stosujemy następujący wzór:
WZROST : 2 + 5 cm = X cm. gdzie X to docelowa wysokość blatu
Przykładowo, prawidłowa wysokość blatu dla osoby o wzroście 172cm wyniesie:
172cm : 2 + 5cm = 91cm
Równoczesne zastosowanie różnych wysokości blatu w kuchni
Jeżeli projekt na to pozwala można zastosować różne wysokości blatu w kuchni. Takie rozwiązanie jest często stosowane w kuchniach angielskich. Zróżnicowanie ma znaczenie funkcjonalne, ponieważ różne czynności wymagają innych wysokości. Cięższe prace jak wyrabianie ciasta lepiej wykonywać przy niższym blacie, nad którym możemy się pochylić. Krojenie i przygotowywanie składników wygodniej wykonać przy wyższym blacie. Blat z płytą grzewczą powinien być niższy, ponieważ garnki i patelnie dodają 15-30 cm wysokości i obniżenie blatu w tej strefie zwiększy ergonomię. Jeszcze inne wysokości będą obowiązywać w strefie spożywania posiłków.
Dodatkową korzyścią tego rozwiązania będzie możliwość połączenia w jednej kuchni różnych materiałów dla różnych wysokości blatu. W strefie gotowania stosujemy blaty bardziej wytrzymałe: kamienne lub konglomeratowe czy spieki kwarcowe. W strefie przygotowywania posiłków możemy zastosować blaty laminowane czy drewniane.
Głębokość blatu kuchennego
Standardowa głębokość blatu kuchennego to 60-65 cm. Jest to podyktowane przede wszystkim wymiarami sprzętów, które muszą się pod nim zmieścić (standardowa głębokość zmywarek, piekarników itp. to 58 cm z frontem), ale taka głębokość daje też optymalną powierzchnię do wykonywania prac kuchennych.
Blaty powinny wystawać do 2 cm poza szafki kuchenne, dzięki czemu rozlane płyny nie zabrudzą frontów oraz łatwiej będzie zetrzeć resztki i okruchy z blatu.
Dodatkowe 2-3 cm za szafkami zmieści niezbędne przewody instalacyjne.
Grubość blatu kuchennego
Grubość blatu zależy od materiału, z którego blat jest wykonany, ale też od upodobań estetycznych użytkowników. Blaty kamienne mają standardowo 2 lub 3 cm grubości, laminowane i drewniane od 2,8 do 3,8 cm a blaty kompozytowe, spieki kwarcowe od 1,2 cm do 3 cm. Należy pamiętać, że grubość blatu wpływa na jego wagę co musi być wzięte pod uwagę przy projektowaniu szafek kuchennych.
Jesteś z Krakowa lub okolic? Sprawdź naszą ofertę: Kuchnie na zamówienie Kraków.